A csendes lány
Dráma

The quiet girl
2022

Szereplők Catherine Clinch, Carrie Crowley, Andrew Bennett, Michael Patric, Kate Nic Chonaonaigh
Rendező Colm Bairéad
Premier 2023. március 16.
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
Időtartam 1 óra 34 perc

Az 1980-as évek rurális Írországában játszódó történet főszereplője, Cáit mindössze tízéves, csendes kislány, aki hányattatott körülmények között nő fel. Örökké kimerült és ismét terhes édesanyjának a sok gyerek mellett nem jut ideje rá, alkoholista, hirtelen haragú apja pedig jobb, ha nem foglalkozik vele. A család úgy dönt, az lesz a legjobb mindenkinek, ha Cáit-et a nyárra rokonokhoz adják. Seán-nál és Eibhlín-nél, a gyermektelen, érzékeny és boldogtalan párnál egészen új világ nyílik ki a kislány előtt. A farm idilli, zöld környezetében egy idő után Cáit is kitárulkozik, előbújik csigaházából és végre otthon érzi magát – és fény derül arra a titokra is, amit újdonsült gondozói elrejtenének előle.

A film Claire Keegan 2010-ben megjelent Foster című novellájának adaptációja, amelynek forgatókönyvét Colm Bairéad rendező az írónővel együtt írta meg, törekedve arra, hogy megőrizzék a szöveg esszenciáját és morális üzenetét.

A csendes lány az elmúlt év egyik legmeglepőbb rendezői bemutatkozása: Írország Oscar-jelöltje, Colm Bairéad első nagyjátékfilmje különösen megható, sokrétű és érzékeny film az egész családnak. A film kimagaslóan jó kritikai fogadtatásban részesült, a világ filmfesztiváljain már lenyűgözte a közönséget: eddig 22 díjat kapott az alkotás, köztük a Berlinalén a Generation Kplus nagydíját, az Európa Filmdíjon pedig a legjobb operatőr díját.

=======================================================

A filmet forgalmazó Mozinet Kft. idén minden néző után 10 forinttal támogatja az ózdi Van Helyed Alapítványt, amely a Van Helyed Rendszeren keresztül már tíz éve kínál életutat a hátrányos helyzetű gyermekeknek. Az Alapítványnak most nagy szüksége van a pénzre, a szűkös anyagi lehetőségek miatt veszélybe került a további működésük.

Hamarosan

A film jelenleg nem található meg a műsoron, kérjük látogass vissza később.
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja.
MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013.