Csajos est: Egyedül nevelni
Ismeretterjesztő

2023

Rendező -
Premier 2023. február 16.
Korhatár A tartalom nem rendelkezik korhatár besorolással.
Időtartam 2 óra 50 perc

A nagy érdeklődésre való tekintettel ettől az évtől kezdve minden második hónapban egy helyett már két Csajos est várja az érdeklődőket a Barátság moziban. A februári második alkalommal a gyermeküket egyedül nevelő szülőkről, az egyszülős családokról lesz szó, az est előadója Hegedüs Réka szociálpolitikus, mediátor. A február 15-én, szerdán 18 órakor kezdődő előadás után premier előtti vetítésként az Éjszakai átutazók című francia filmet tekinthetik meg az estre jegyet váltó nézők.

Szülőnek lenni nem könnyű akkor sem, ha anya és apa számíthat egymásra, teljes családban nevelik gyermekeiket. Az anyagi és másféle nehézségek, gondok megoldása egyedülálló szülőként még nehezebb: oviba, iskolába, edzésre, fejlesztésre, orvoshoz és ki tudja még hány helyre vinni-hozni a gyerek(kek)et, és persze együtt lenni, játszani, minőségi időt tölteni vele/velük komoly kihívás. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy néha anyának/apának is „kell egy kis áramszünet”: ezekben a családok gyakran elszigetelődnek, elmagányosodnak, a magára maradottság érzése pedig fáj, megbetegít – kell, hogy legyen idő és alkalom feltöltődni, kikapcsolódni, másokkal találkozni.

A második februári Csajos esten erről a témáról beszél az előadó. Hegedüs Réka 2016 tavasza óta vezet gyermeküket egyedül nevelő szülők számára kidolgozott tematikájú csoportot, amelynek célja a szülők mentális támogatása mellett a közösségépítés, a másokhoz való kapcsolódás megkönnyítése, megteremtése. Előadásában azokról a tapasztalatokról számol be, amelyeket segítőként, kutatóként és magánemberként egyaránt fontosnak tart, és átgondolásra késztették az egyszülős családokkal való találkozásai során.

Az előadás után az Éjszakai átutazók című francia film premier előtti vetítése várja a közönséget. Párizs, 1981. Elisabeth házassága zátonyra fut, így egyedül neveli két gyermekét. Egy éjszakai rádióműsornál kezd dolgozni, ahol találkozik egy fiatallal, akit a szárnyai alá vesz. A fiatal lány, Talulah szabad szelleme hamarosan a nőre és gyermekeire is átszáll. Az alkotás világpremierje az „A” kategóriás Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt. A film író-rendezője, Mikhaël Hers előző filmje, az Amanda a világ legrégebbi filmfesztiválján, Velencében versenyzett és kapott díjat, valamint az „A” kategóriás Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon forgatókönyvdíjat és fődíjat kapott. A film főszereplője a Cannes-ban a legjobb színésznő díját elnyerő világsztár, Charlotte Gainsbourg.

Az estre online honlapunkon, személyesen a mozi nyitvatartási idejében válthatnak jegyet az érdeklődők.

A rendezvény sajtónyilvános.

Hamarosan

A film még nem található meg a műsoron.

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja.
MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013.