Csajos est: Zaklatás: mit tehetünk ellene?
Ismeretterjesztő

2020

Rendező -
Premier 2020. november 18.
Korhatár Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott.
Időtartam 2 óra 50 perc

A zaklatás áll a Barátság mozi november 18-ai Csajos estjének középpontjában. A zaklatás, zaklatottság fogalma mást jelent a köznyelvben morális értelemben, illetve más tartalmú a jogi kategória szerinti megítélése – utóbbiban segít eligazodni dr. Lévai Nóra ügyvéd, az est vendége. A 18 órakor kezdődő előadás után a hasonló témájú Botrány című, nagy port kavart amerikai filmet nézhetik meg a jelenlévők.

„Olyan zaklatottnak tűnsz...” – hallani ezt köznyelvben barátok, kollégák között. „Valaki zaklat engem hetek óta...” – mondja panaszkodva egy hölgy a barátnőjének. Ugye, mennyire más a jelentése ugyanannak a szónak?

Bizonyára közvetlenül vagy közvetve mindenki találkozott már zaklatással, zaklató magatartással, vagy hallott már a környezetében élőktől, esetleg médiában bemutatott olyan esetről, amely a zaklatás témakörét érintette.

„Mit is jelent konkrétan, hogy valakit zaklatnak? Milyen hatása van a zaklatónak a sértett személy magánéletére, és mit jelent a zaklatás morális oldalról? Mi a lényege a zaklatásnak az elkövető és a sértett szemszögéből vizsgálva? Milyen tipikus elkövetési formák és magatartások vannak? Ezekre a kérdésekre keresünk közösen választ, együtt vizsgáljuk meg, miben rejlik az emberi méltóság sérelme, illetve gondolkodjunk hangosan arról, hogy valóban arányos-e a jogi védelem ilyen helyzetekben az elkövetői magatartással” – mondja az est témájáról az előadó, dr. Lévai Nóra ügyvéd.

A program második felében a hasonló témájú Botrány című, nagy port kavart amerikai filmet nézhetik meg a jelenlévők Jay Roach rendezésében, Charlize Theron, Nicole Kidman, Margot Robbie és John Lithgow főszereplésével. Roger Ailes, az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb médiabirodalmának vezetője, a FOX News hírcsatorna alapítója nem válogatott az eszközökben, legyen szó egy szaftos sztoriról, vagy a női alkalmazottak megalázásáról. A hírhedt mogul hatalma egy pillanat alatt összedőlni látszott, amikor Gretchen Carlson, a csatorna egykori műsorvezetője szexuális zaklatás vádjával beperelte őt. Az eddig hallgatásba burkolózott nők, köztük a népszerű riporter, Megyn Kelly is nyilvánosságra hozta, hogy a csatorna igazgatója többször inzultálta őt. A botrány egyre nagyobb méreteket öltött, ami Alies bukásához vezetett.

A november 18-i Csajos estre már lehet jegyet váltani a mozi jegypénztárában és honlapunkon is

Hamarosan

A film még nem található meg a műsoron.

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja.
MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013.