Exhibition on Screen: Pissarro, az impresszionizmus atyja
Dokumentumfilm, ismeretterjesztő

Exhibition On Screen: Pissarro: Father of Impressionism
2022

Rendező David Bickerstaff
Premier 2022. december 28.
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
Időtartam 1 óra 30 perc

Camille Pissarro (1830–1903) nélkül nem lett volna impresszionista mozgalom. Az impresszionizmus atyja folyamatosan levelezett művészi ars poeticájáról családtagjaival. E bensőséges hangú, sok tényt és összefüggést megvilágító levelek alkották a dokumentumfilm forgatókönyvének a vázát – ezek segítségével az alkotók megkísérlik jobban megérteni és megértetni Pissarro életrajzát és pályaképét.

A karibi térségben született Pissarro fiatalemberként rajongott a festészetért, ezért Párizsba utazott, és negyvenhárom éves korára maga mellé gyűjtött egy elhivatott művészekből álló kis közösséget. Első kiállításukat ugyan csúnyán pellengérre állította a korabeli kritika, de itt nyerték el megkülönböztető nevüket: impresszionisták. Az elkövetkező negyven év során Pissarro volt a motorja annak a művészeti irányzatnak, amely már a világ legkedveltebb stílusává vált.

Az Ashmolean Múzeum neve régóta egyet jelent a minőséggel. Az Egyesült Királyság első közgyűjteményeként (1683 májusában nyitotta meg kapuit) páratlanul gazdag anyaggal rendelkezik, többek között egy jelentős Pissarro-archívummal. A dokumentumfilm stábja kizárólagos bejárást kapott ebbe, az impresszionista festőkkel foglalkozó leggazdagabb levéltári anyagba, és a negyven évre visszamenőleg legjelentősebb retrospektív Pissarro-kiállítás terébe, így remélhetőleg páratlanul izgalmas és jelentős életrajzi tényeket tud majd elmesélni erről a hihetetlen művészről.

Belépő: 1500 Ft

Hamarosan

A film még nem található meg a műsoron.

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja.
MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013.