Radics Béla – a megátkozott gitáros
Életrajz
Zene

2023

Szereplők Rák Zoltán, Király Attila, Trill Zsolt, Stépán-Kovács András, Zsurzs Kati
Rendező Klacsán Gábor
Premier 2023. május 4.
Korhatár Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott.
Időtartam 1 óra 40 perc

A dokumentum elemekkel átszőtt zenés életrajzi film hőse, a gitárkirály Radics Béla – a „magyar Jimi Hendrix” – kultikus figurája volt a 60-as és 70-es évek magyar rockzenei világának. A fiatalok istenként tisztelték, rajongtak érte: „Bélát a pártba” – skandálták a koncerteken, „Béla a király” – festették a falakra. A hatalom félt tőle, tiltva tűrte. Lemezalbumot soha nem jelentethetett meg, elnyomták. Rövid élete önpusztító végzetes utat karcolt, hasonlóan a korszak sok művészéhez. Negyven évvel ezelőtt, 36 évesen vitte el az alkohol. Emléke azonban nem múlt el, legendák övezik, gitártechnikáját ma is tanítják, volt lakása mellett Újpesten köztéri szobrot állítottak.

A film nemcsak a halhatatlan virtuóz emlékét őrzi. A hazai rock aranykorát idézi vissza a ma oly divatos életrajzi filmek eszközeivel. Hasonló volt az alkotók szándéka, mint nemrégiben a Freddie Mercury-film esetében. Újrajátszott Radics-koncertek, erre az alkalomra alakult revival-zenekarokkal, Radics alkatára egyező színész szerepeltetése, digitalizált és eddig nem látott archív anyagok bemutatása mellett bejárni egy életút állomásait és több nagy zenei korszakot (beat és rock). Akinek ez kevés, ott vannak még a rocklegendák, rövid, pörgős visszaemlékezései is. Nagy Feró, Révész Sándor, Horváth Attila, Hrutka Róbert és más kortársak mondanak rövid, fontos mondatokat az egykori gitárkirályról.

Az alkotók alapvető törekvése volt, hogy a korabeli rockzenei stílus hitelesen, de a mai hangzásnak, fülnek megfelelően szólaljon meg. Erre is megtalálták a tutit: Alapi István (Edda) mesteri gitárjátéka páratlan élménye lesz a film nézőinek. A film közel húsz magyar és nemzetközi slágert tartalmaz, ami egyedülálló a magyar filmek történetében. A rendező úgy mosta össze a játékfilmes történetvezetést a dokumentarista elemekkel, hogy a film fordulatos, zenékkel átszőtt világában az egykori kortársakat is szereplőkként jelenítették meg, sok-sok ismert magyar rockzenész mellett.

Hamarosan

A film jelenleg nem található meg a műsoron, kérjük látogass vissza később.
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja.
MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013.